לפגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות,
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר

    סמכות נגררת וסמכות אגבית

    משפט פרוצדוראלי, להבדיל ממשפט מהותי, נוגע לאופן בו יש לנהל הליך משפטי מסוים. הליכים מסוגים שונים מנוהלים לפי סדרי דין שונים, כך למשל סדר הדין הפלילי וסדר הדין האזרחי.

    המשפט הפרוצדוראלי בא להבטיח הליכים משפטיים יעילים, שוויוניים ואחידים מבחינת מה ניתן לבצע, כיצד ומתי.

    אחד הנושאים המרכזיים ככל שהדבר נוגע למשפט פרוצדוראלי הוא הגדרת תחומי הסמכות של הערכאות השיפוטיות השונות.

    משרד עורכי דין שלו & וינגסט, מספק שירותי עורך דין בנושא סמכות נגררת וסמכות אגבית , פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, מענה מיידי בכל שאלה ועניין.

    נשמח לעמוד לשירותכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר עוד היום בטלפון 054-4226117, או מלאו את טופס צור קשר באתר ונחזור אליכם בהקדם.

    ישנם נושאים לגביהם קל לקבוע לאיזו ערכאה סמכות הדיון בהם. כך למשל סכום תקרה לתביעה בבית משפט לתביעות קטנות של 33,800 שקלים (נכון לספטמבר 2017).

    פעמים אחרות מתעוררות סוגיות מורכבות הנוגעות לעניין הסמכות. לעיתים הכרעה בעניין סמכות הדיון עשויה להשפיע באופן משמעותי על תוצאות ההליך, למשל כאשר יש לקבוע אם לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לפסוק בעניין מסוים במסגרת הליך גירושין או שעניין זה הוא דווקא בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני.

    היקף סמכות השיפוט של הערכאות השונות נגזר מחוקים שונים, תקנות והלכות פסוקות. דבר החקיקה המרכזי בהקשר זה הוא חוק בתי המשפט, תשמ"ד – 1984.

    סעיף 76 לחוק בתי המשפט עוסק במקרים בהם בעת שבית המשפט דן בנושא המצוי בתחום שיפוטו הוא נדרש לתת דעתו לסוגיה שהתעוררה בדרך אגב ושהכרעה בעניינה דרושה לשם בירור העניין נשוא ההליך.

    החוק קובע שבמקרים כאלה  רשאי בית המשפט להכריע בסוגיה שהתעוררה בדרך אגב גם אם בכל מצב אחר היא מצויה בתחום סמכות ייחודי של ערכאה שיפוטית אחרת.

    הסמכות שניתנת לבית המשפט באופן כזה מכונה "סמכות אגבית" או "סמכות נגררת".

    הכרעה הדרושה לשם בירור העניין נשוא ההליך

    כאמור, סמכות אגבית (או סמכות נגררת) נמסרת לערכאה משפטית כאשר זו נדרשת להכריע בעניין שאינו בתחום סמכותה כאשר עולה הצורך בהכרעה כזו במהלך ניהול הליך משפטי בעניין המצוי בתחום סמכות אותה ערכאה.

    הצורך בהענקת סמכות נגררת באופן כזה נובע מהשאיפה לאפשר ניהול יעיל של הליכים משפטיים תוך מניעת מצב בו יש לעצור את ההליך עד לבירור הסוגיה בערכאה האחרת, זו שהעניין אכן מצוי (עלפי דין) במסגרת סמכותה.

    הכרעה מכוח סמכות אגבית אינה נחשבת הלכה פסוקה

    הבדל חשוב בין הכרעה של ערכאה משפטית בנושא המצוי בתחום סמכותה ובין הכרעה מכוח סמכות אגבית הוא שהכרעות בערכאות משפטיות נחשבות חלק מן הדין הנוהג, הן משלימות את החקיקה ומנחות ערכאות נמוכות (הלכות פסוקות).

    אין כך הדבר במקרים של הכרעה מכוח סמכות נגררת, הכרעות כאלה הן חסרות כל השפעה ככל שהדבר נוגע לעיצוב הדין.

    סמכות אגבית והליכי גירושין

    הליכי גירושין בישראל מצויים בתחום סמכות מקבילה של בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני.

    מצב זה הוא קרקע פורייה למגוון סוגיות משפטיות המתעוררות על רקע מרוץ סמכויות (כאשר מי מהצדדים ממהר לפתוח בהליך בערכאה בה הוא סבור שיהיה לו יתרון), כריכה של נושאים שונים לתביעות גירושין ועוד.

    בין היתר, מתעוררת לא פעם השאלה האם רשאית הערכאה בה מתנהל הליך הגירושין לפסוק בנושא מסוים מכוח סמכות אגבית. אם אתם בתהליך של גירושין, אל תתפתו לנהל את ההליך המשפטי בעצמכם. פנו לעורך דין לענייני משפחה, שיוכל לנהל את הליך הגירושין מול הערכאות השונות בהתאם לצורך ולאינטרסים שלכם, על מנת להבטיח הליך גירושין נוח ככל האפשר.

    משרד עורכי דין שלו & וינגסט, מספק שירותי עורך דין בנושא סמכות נגררת וסמכות אגבית , פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, מענה מיידי בכל שאלה ועניין.

    נשמח לעמוד לשירותכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר עוד היום בטלפון 054-4226117, או מלאו את טופס צור קשר באתר ונחזור אליכם בהקדם.

    פרסום לעורכי דין פרסום לעורכי דין
    דילוג לתוכן